Πλήρες Βιογραφικό Εκτύπωση

Ενώ η μουσική του πορεία διατρέχει δεκαετίες, ο Πέτρος Κούρτης κατάφερε να γνωρίσει διεθνή αναγνώριση, με την συμμετοχή του στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, κατέχοντας το ρόλο του τυμπανιστή στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Ασχολείται με τα κρουστά από 14 ετών και μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον του, η μελέτη και οι σπουδές του περιστρέφονται γενικότερα γύρω από τα ethnic κρουστά και ειδικότερα γύρω από τα ελληνικά, αραβικά, κουβανέζικα και βραζιλιάνικα.

Το 1990 ταξίδεψε στη Βραζιλία όπου μελέτησε και έπαιξε με βιρτουόζους βραζιλιάνους μουσικούς έχοντας έτσι την ευκαιρία να διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις σε μια χώρα με τεράστια μουσική παράδοση κυρίως σε ότι αφορά τα κρουστά.

Σπούδασε κλασσικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου από όπου αποφοίτησε το 2000. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βerklee College of Music όπου μελέτησε "Ethnic Percussion" δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς όπως ο Tricy Sankaran, o Jamey Haddad, o Glen Velez, o Giovanni Hidalgo, o Alfredo Reyes Sr, o Leon Mobley, oι Talking Drums και πολλοί άλλοι.

Από το 1994 διδάσκει κρουστά στο Ωδείο ''Φίλιππος Νάκας'', το οποίο συνεργάζεται με το Berklee College of Music, στα τμήματα Μοντέρνας και Παραδοσιακής μουσικής.
Έχει συγγράψει 2 βιβλία για εκμάθηση κρουστών οργάνων, τα oποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις "Φίλιππος Νάκας'' (η μέθοδός του διδάσκεται στα περισσότερα ωδεία και Μουσικά Γυμνάσια της Ελλάδος).

To  1997 και 1999 αντίστοιχα, ύστερα από πρόσκληση του Berklee College of Music παίρνει μέρος στο δεύτερο και τέταρτο παγκόσμιο φεστιβάλ κρουστών της Βοστόνης, ως εκπαιδευτικός και ως performer στο συναυλιακό μέρος του φεστιβάλ.

Από την αρχή της καριέρας του ο Πέτρος Κούρτης συνεργάστηκε με τους περισσότερους εξέχοντες Έλληνες συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές της χώρας μας όπως, (Γ. Νταλάρας, Ελ. Αρβανιτάκη, Χ. Αλεξίου, Αλ. Πρωτοψάλτη κ.α).

Έχει περιοδεύσει στο εξωτερικό με σχεδόν όλους τους κορυφαίους μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και με χορευτικά συγκροτήματα, συμμετέχοντας σε μουσικές συναντήσεις και διεθνή φεστιβάλ. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές, διαφόρων ειδών μουσικής, συμπεριλαμβανομένου και του soundtrack της πρόσφατης κινηματογραφικής επιτυχίας του Τάσου Μπουλμέτη,''Πολίτικη Κουζίνα''.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής, με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί, είναι οι, Loorena Mc kenit, Al De Meola Omar Farouk Tekbilek, Dulce Pontes, Eddy Napoli, Mira Anwar Awad, Macarena Giraldez Losada, Sezen Aksu, Bulgaaria Vocal Trio Zohar Fresco, Arto Tuncboyaciyan, Ara Dinkjan.

Το 1995 δημιούργησε μαζί με τους Κ. Μπαλταζάνη και Γ. Κιουρτσόγλου το σχήμα ''IASIS''. Κυκλοφόρησαν με επιτυχία τέσσερα άλμπουμ. Το 1997, ένωσε τις δυνάμεις του με τους βιρτουόζους σολίστες στα κρουστά, Βαγγέλη Καρίπη και Ανδρέα Παππά για να δημιουργήσουν μαζί το συγκρότημα "ΚΡΟΤΑΛΑ" και να κυκλοφορήσουν το 2002 το πρώτο τους ομώνυμο CD. Το 2006 τα Κρόταλα συνεργάστηκαν με τη Loreena Mc Kenit και ηχογράφησαν στο  άλμπουμ "An Ancient  Muse".

Από το 2002  συμμετέχει-υλοποιεί και διευθύνει καλλιτεχνικές παραγωγές για special events  μεγάλων εταιριών και οργανισμών και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά εταιρικά προγράμματα ( Drum Team Building) σαν εκπαιδευτής της δραστηριότητας του «ΚΥΚΛΟΥ ΚΡΟΥΣΤΩΝ». Μερικές από τις εταιρείες που έχει συνεργαστεί είναι oι COSMOTE, COCA COLA, INTERAMERICAN, ROCHE, TOYOTA, VOLVO, VODAFONE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.α.

Το 2006 ιδρύει την εταιρία ARTVENTURE η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της καλλιτεχνικής επιμέλειας, οργάνωσης και εκτέλεσης παραγωγής. Έχει επίσης αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια και εκτέλεση μεγάλων παραγωγών όπως, την Τελετή λήξης των Μεσογειακών Αγώνων 2009 στην Pescara της Ιταλίας, New Year’s EVE 2010 στο Σύνταγμα (δήμος Αθηναίων), Σπάρταθλο 2010 καθώς και τις εκδηλώσεις Ανακατωσάρια στα Γρεβενά για δυο συνεχόμενες χρονιές 2007 και 2008.

Θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές κρουστών και διαθέτει στο ενεργητικό του έναν μεγάλο αριθμό σεμιναρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι μελέτες και οι αναζητήσεις του στρέφονται γύρω από τη διάσωση, διάδοση και εξέλιξη των κρουστών, καθώς και τη μεθόδευση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα βοηθήσει τους νέους μουσικούς σε μια σωστή και εύκολη προσέγγιση των κρουστών οργάνων.

 
| Designed by QPC