Ίασις Εκτύπωση


Η αίσθηση της φυγής προς έναν τόπο που κρατάει για τον εαυτό του την πολυτέλεια του γεωγραφικού προσδιορισμού. Κάπου στα σύνορα της Ανατολής και της Δύσης... εκεί που η παντοτινή τζαζ φυλάει ζωντανές τις εικόνες της ισχυρής παράδοσης. Κλαρίνο γεμάτο παράπονο, κλάμα που αφήνεται να ζεστάνει τα μάγουλα, μπλουζ μεγαλόπρεπο να χαϊδεύει τις χορδές και τα δέρματα. Ίασις είναι η αίσθηση της main_bioδύναμης των ιστών, της αλλαγής του χρώματος , της χαράς του μόνιμου ήλιου, των γλιστρημάτων ενός δοξαριού... Αυτή η μουσική κινείται με χάρη ανάμεσα στον κόσμο, αρνείται επίμονα να μείνει η ίδια, ακολουθεί τις στροφές του τραγουδιού που όλοι μας σιγοψιθυρίζουμε όταν δεν μας ακούει κανείς. Φεύγει από τα Βαλκάνια και φτάνει στην Κεντρική Αμερική ακολουθώντας το ρυθμικό παιχνίδι της quica, δίνει το στίγμα της κατεύθυνσης του βλέμματος προς το Σέλας... Ολική έκλειψη, ατελείωτες σειρές προσφύγων από την παγωμένη τούντρα, καταφύγιο στον χειμωνιάτικο ήλιο. Μοιάζει σαν ερωτικό κάλεσμα από τα φιόρδ ο ήχος του σαξοφώνου - την κιθάρα να παίζει έτσι την ακούμε πια μόνο στα απρόσμενα και επιθυμητά όνειρα...

Οι Ίασις δεν θέλουν να σπάσουν τα φράγματα ανάμεσα στα ιδιώματα. Αφήνονται να οδηγηθούν μόνο από το ένστικτο και την τραγουδοποιητική τους διάθεση. Έτσι βρίσκονται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, δημιουργώντας ή αναπαράγοντας ξεχωριστές προσωπικές ή συλλογικές μνήμες - κάθε κομμάτι τους μας είναι αρκετά οικείο, έστω κι αν το ακούμε πρώτη φορά, κάθε χώρος είναι προσπελάσιμος μέσα στον χρόνο, έστω κι αν δεν υπάρχει πιθανότητα να προσεγγιθεί με μηχανικά μέσα. Αυτό το παιχνίδι της φαντασίας λέγεται Ίασις, είναι Ίασις, ακούγεται Ίασις...
Λίγα λόγια για τους Ίασις

 

Το συγκρότημα ΙΑΣΙΣ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή της Αθήνας το 1995, παίζοντας δικές τους συνθέσεις για κιθάρα, κρουστά και μπάσο. Αυτό που χαρακτηρίζει το γκρουπ είναι η συνεχής αναζήτηση παραδοσιακών, Βαλκανικών και διεθνών επιρροών. Αυτή η αναζήτηση εμπλούτισε τις συνθέσεις τους με τον ήχο του βιολιού, της Πολιτικής λύρας, του σαξόφωνου, του κλαρίνου κλπ.

Τα πλούσια ηχοχρώματα που παράγουν είναι ένα ταξίδι σε τόπους χωρίς γεωγραφικά όρια, στους οποίους ο καθένας μας βρίσκει κάτι οικείο.

Από τα πρώτα κιόλας βήματα τους στην Ελληνική μουσική σκηνή οι ΙΑΣΙΣ κατέγραψαν ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα και μια πορεία σε τολμηρές και συχνά απρόβλεπτες συνεργασίες. Είδη, κατηγορίες και τρόποι της μουσικής όπως αυτοσχεδιασμός, τραγούδι, παράδοση, σύγχρονα ρεύματα δεν αποτέλεσαν για τους ΙΑΣΙΣ παρά αφορμές για να ανοίξουν νέοι μουσικοί κόσμοι. Κυρίαρχο στοιχείο σε ένα τέτοιο παιχνίδι παρέμενε φυσικά η δύναμη της σύνθεσης.

Η επιτυχία του πρώτου δίσκου των ΙΑΣΙΣ και αποδοχή του συγκροτήματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από μια εξίσου εντυπωσιακή πορεία στις διεθνείς αγορές αλλά και συμμετοχή σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως στο Ισπανικό Nits De Mediterrraneo.

Το συγκρότημα ΙΑΣΙΣ αποτελείται από τους Πέτρο Κούρτη και Κώστα Μπαλταζάνη , ενώ συμμετείχαν σε αυτό πολλοί αξιόλογοι guest μουσικοί μεταξύ των οποίων  Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), David Lynch(σαξόφωνο), Βαγγέλης Καρίπης και Ανδρέας Παππάς στα κρουστά.more24

 

Η εμφάνιση των ΙΑΣΙΣ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με τον Γιώργο Νταλάρα, ήταν χαρακτηριστική της καταγραφής του συγκροτήματος στον μουσικό χάρτη.

Ο ιδιαίτερος ήχος τους, έδωσε μια νέα διάσταση σε μερικά από τα ωραιότερα Ελληνικά τραγούδια, δουλειά που ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο ίδιο διάστημα, ανάμεσα σε εμφανίσεις και περιοδείες οι ΙΑΣΙΣ συναντήθηκαν με το Bulgarian Vocal Trio, συνεργασία που παρουσιάστηκε στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ. Τόσο από την συνάντηση με τις Βουλγαρικές φωνές όσο και από αυτό που οι ΙΑΣΙΣ ονομάζουν «ρευστότητα της γεωγραφίας και των μουσικών ιδιωμάτων», προέκυψε το υλικό των νέων τους συνθέσεων που παρουσιάζεται στο δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος "ΑΜΑΛΓΑΜΑ". Ένα κράμα συνθέσεων και τρόπων, στο οποίο αυτή τη φορά μαζί με τους ΙΑΣΙΣ και τον Γιώργο Παλαμιώτη στο μπάσο, μπορούν να συνυπάρχουν το μυστήριο των Βουλγαρικών Φωνών με τα ηχοχρώματα που φέρουν μερικοί από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής: Σωκράτης Σινόπουλος στην πολιτική λύρα, David Lynch στα πνευστά, Δημήτρης Τσοπανέλης στα φωνητικά και Ανδρέας Παππάς - Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά. Στο ΑΜΑΛΓΑΜΑ, ισχυρές συνθέσεις και μελωδίες απελευθερώνονται μέσα από ένα οδοιπορικό σε τόπους πραγματικούς όσο και φαντασιακούς, σε τόπους που υπάρχουν γύρω μας όσο και μέσα μας.

 

Στα τέλη του 2002 και μετά από δυο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, οι ΙΑΣΙΣ κυκλοφορούν το νέο τους album "Duente" από την Universal, κάτω από την ετικέτα της Emarcy records, την μεγαλύτερη εταιρία world, jazz μουσικής της Ευρώπης. To cd κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση σε όλη την Ευρώπη.

To "Duente" είναι το τρίτο album των ΙΑΣΙΣ μέσα στην οκτάχρονη πορεία τους. Οι συνεργασίες δεν έλειψαν και σ' αυτή τη δουλειά. Εκτός από τον Σωκράτη Σινόπουλο στη πολιτική λύρα, ο Τάκης Πατερέλης στο σαξόφωνο και στο φλάουτο, ο Ζαχάρης Σπυριδάκης στην κρητική λύρα και ο Ορέστης Πλακίδης στα keybords, ήταν οι τρεις καινούριοι μουσικοί που προστέθηκαν στην ομάδα των μουσικών που έχουν ηχογραφήσει μέχρι σήμερα μαζί μας. Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο κάλυψε το κενό του Βαγγέλη Κολίρη στην ηχογράφηση αυτού του CD. Στο "Duente" σφραγίζεται επίσης η συνεργασία των ΙΑΣΙΣ με την Ελευθερία Αρβανιτάκη η οποία συμμετέχει στο τραγούδι "In Southern Dusk'' (Σε εσπερινό του Νότου) σε στίχους του Νίκου Μωραϊτη, "ένα τραγούδι, μια μελωδία που πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή ότι στη φωνή της Ελευθερίας θα έβρισκε τον καλύτερο ερμηνευτή του".

Στο τραγούδι "They speak to an angel" (Μιλώντας σ' έναν άγγελο) θ' αναγνωρίσετε την μελωδία του τραγουδιού «Αντίθετα πια» που ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο album «Πες μου θάλασσα».

 

 

Δισκογραφία

 • 1996: Κυκλοφορεί το πρώτο CD με τίτλο "ΙΑΣΙΣ " που μπαίνει πολύ γρήγορα στο top ten της world fusion μουσικής.
 • 1998: Κυκλοφορεί το δεύτερο CD με τίτλο "AMALGAMA " στο οποίο με τη συνεργασία του "Bulgarian Vocal Trio" δημιουργούν ένα θαυμάσιο αμάλγαμα Ελληνικής, Βαλκανικής και Jazz μουσικής.
 • 1999: Κυκλοφορεί το "Dance Mix " του ομώνυμου κομματιού "Αμάλγαμα".
 • 2002: Κυκλοφορεί το "Duente ", το τρίτο album των Ίασις, με πολλές αξιόλογες συνεργασίες...

 

Συναυλίες - Φεστιβάλ

1997 :

 • Παίρνουν μέρος στο "Mediterranean Jazz Festival" στην Άλτεα της Ισπανίας.
 • Ακολουθούν εμφανίσεις στην «Ιερά Οδό» και στους «Ασώματους».
 • Τον Ιούλιο 1997 εμφανίζονται μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

 

1998:

 • Εμφανίζονται μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στην Ιερά Οδό.
 • Παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, μια συναυλία για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Στο φως του έρωτα και του φεγγαριού».
 • Τον Μάρτιο πραγματοποιούν εμφανίσεις στην «Ιερά οδό» και στις «Γραμμές».

 

2000

 • Σε συνεργασία με τον Omar Farouk Tekbilek δίνουν μια σειρά συναυλιών στο Λουξεμβούργο στο Sacred Music Festival,στο Βερολίνο , στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και στη Πάτρα.
 • Συμμετέχουν στο International Jazz Festival της Αθήνας.
 • Προσκεκλημένοι του Berklee College of Music δίνουν μια συναυλία η οποία παρουσιάστηκε μέσω δορυφόρου κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Berklee Network.
 • Σε συνεργασία με το BulgarianTrio , δίνουν συναυλίες στα Λασσάνεια 2000 και στο φεστιβάλ Άρδας 2000 6η Συνάντηση Νέων.

 


 
| Designed by QPC